15 april 2012, Tilburg

3 regisseurs, 3 koren, 3 stijlen

 

Wil jij dat je koor de muziek nog beter op het publiek overbrengt? Heb je bij je koor de stap gezet om uit het hoofd te zingen, maar weet je niet hoe je de koorleden expressiever op het podium kunt laten bewegen? Of heb je als koor juist al veel ervaring met regie, en heb je behoefte aan nieuwe ideeën? Kom een middag inspiratie opdoen voor het regisseren van je koor!

 

BALK en Kunstbalie organiseerden i.s.m de landelijk bekende regisseurs Meta Stevens en Marijke de Wit een Inspiratiedag Koorregie. Drie verschillende regisseurs, die hun sporen hebben verdiend in korenland, lieten zien hoe zij ieder een ander koor regisseren:

Oda Buijs , theatermaakster, docent en regisseur van o.a. De Windh, winnaar van het Nederlands Koor Festival 2010 (zie: verslag NKF 2010).

Jim Gilloffo , zanger, dirigent van jeugd-en showkoren, workshopdocent, actief in jeugdmuziekonderwijs. (zie: Tien vragen...

Marijke de Wit , koorregisseur van onder andere Close Up, winnaar van het BALK Vocal Top Light Festival 2007, en workshopdocent voor vele koren in diverse zangstijlen.

 

Door te kijken naar hun verschillende aanpak zie je wat allemaal mogelijk is en wat voor effect dit heeft op de zang, op het koor, en op jou als publiek.

De Windh - foto: Anne Marie Vossen

De Windh - foto: Anne Marie Vossen

 

De presentatie van de dag was in handen van Meta Stevens, veelgevraagd workshop­docent en regisseur van vele koren, waaronder Prove It en het Dark Side of the Moon project. Zij presenteerde ook het onderdeel 'De Vloer Op', waarin de deelnemers de kans krijgen de verschillende stijlen met een koor uit te proberen.

 

Parallelprogramma voor ervaren regisseurs

Voor een aantal ervaren regisseurs (mensen die de cursus koorregie hebben gevolgd bij Meta en Marijke) was er een parallelprogramma. Zij konden die dag zelf aan het werk gaan met één van de koren en één van de regisseurs. De regisseur geeft feedback en tips op hun regiekwaliteiten. Zij konden zich voorbereiden aan de hand van een geluids- of filmopname en bladmuziek.

 

Praktische informatie Datum: 15 april 2012

Locatie: Kunstbalie, Ringbaan Oost 8-17, Tilburg

Tijd: van 12.00 – 17.00 uur
Nadere informatie bij Ramon van den Boom, tel. 013-4648271, e-mail Ramon.van.den.boom{at}kunstbalie.nl

 

Kosten

BALK-leden € 30 p.p.

niet-leden € 35 p.p.
regisseurs (zie boven) € 45 p.p.

 

Impressies van een deelneemster aan een eerdere regiedag

 

De ochtend begon met twee workshops; de eerste over beweging en de tweede over opstellingen en de invloed daarvan op de zang. Een belangrijk uitgangspunt was de inleving. Hoe een zanger zich inleeft in (de tekst van) het lied bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van de zang. Ook kan die inleving bepalend zijn voor een bepaalde opstelling of beweging. 's Middags konden de deelnemers in groepjes een regie voorbereiden aan de hand van een stappenplan, en deze regie instuderen met de koorleden van vocal group Close-Up.

's Avonds trad Close-Up op, en werd het concert nabesproken. Hierin kwamen de regiekeuzes aan de orde, maar werden ook veel vragen gesteld, over de samenwerking tussen de dirigent en de regisseur, hoe je het werken aan regie kunt inpassen in je repetitie en wat een uitgebreide regie van de koorleden vraagt. Er waren diverse vragen rondom het organiseren een avondvullende voorstelling: hoe zet je die op? Wat kun je met kleding, licht en decor? Sommige koren verzinnen een thema waaromheen de liedjes worden gezocht, zoals 'reizen', of 'grenzen', of 'eten'. Ook een gewild onderwerp bleek te zijn: als je een regie hebt bedacht, hoe krijg je het koor en je dirigent dan mee: hoe breng je het over?

Kortom: genoeg materiaal om nog een dag mee te vullen!

 

Delen: