In the spotlight: VOÏSZ vocal projects

 

VOÏSZ vocal projects bestaat 5 jaar! En wat hebben we in die 5 jaar tijd veel bereikt. VOÏSZ heeft in de loop der jaren een sterk, eigen karakter ontwikkeld dat zich kenmerkt door experimentele projecten en muziek, uitdagende samenwerkingsverbanden en eigen inbreng van de zangers.

 

Neon '90s - foto: mOOm photography5 jaar geleden hadden we al een duidelijk doel voor ogen: we wilden de wereld van de vocale muziek vernieuwen door out-of-the-box te denken en samen te werken met andere kunstdisciplines. Onze projecten zijn daar het bewijs van. In ÉÉN werkten we samen met improvisatiedansers. In Take Two hielp VJ Martijn Grootendorst ons filmmuziek tot leven te brengen. In Strange Vibes onderzochten we de grenzen van de menselijke stem. In Neon 90's gingen we terug naar de muziek uit onze jeugd en in KOPER lieten we onze stemmen versmelten met de koperblazers van de Big Band Utrecht.

 

Ook in ons nieuwe project EARTH komt de eigenzinnigheid van VOÏSZ naar voren. We laten ons inspireren en verrassen door grenzen en talen te overschrijden. Ritme staat hierbij centraal. We experimenteren en improviseren ermee, en we voorzien bestaande muziek van nieuwe ritmes. Via opzwepende Afrikaanse en Portugese ritmes, een Turks liefdesverhaal en een Fins volksliedje zal VOÏSZ uiteindelijk thuiskomen bij haar eigen pulse. Geïnspireerd door de wereldse ontdekkingen in deze muzikale reis.

 

Het internationale karakter van dit project past goed bij de reislustigheid van VOÏSZ. In augustus zullen we optreden tijdens Vocalmente in Fossano (Italië), maar eerst staan er twee optredens in Berlijn op het programma. Deze muzikale tripjes zijn niet alleen ontzettend leuk en leerzaam, ze dragen ook bij aan de hechte band tussen de zangers. Naast ambitie en kwaliteit hebben we gezelligheid hoog in het vaandel staan. Daarom drinken we na iedere repetitie samen een biertje, en houden we tussen de repetities door o.a. contact via onze whatsappgroep. Dit zorgt voor een hoge betrokkenheid onder de zangers. Iedere zanger draagt op zijn of haar manier dan ook een steentje bij aan de organisatie en PR van VOÏSZ. Maar ook voor de invulling van de projecten leveren de zangers actief input. De projectgroep (die elk project wisselt van samenstelling) werkt nauw samen met de andere zangers en met onze muzikaal leider Merel Martens om hun concept vorm te geven en het repertoire samen te stellen.

 

Deze combinatie van ambitie, drive en durf gaat ongetwijfeld weer voor verrassende en spetterende voorstellingen zorgen, tijdens onze EARTH tour in oktober. We hopen jullie daar te zien! 

Klik hier voor een voorproefje, opname van Baba Yetu tijdens een repetitie februari 2015 (YouTube) ►

Bekijk ook het mooie Skimming the skies (YouTube) ►

 

Delen: