Verslag workshop koorregie Tessa Kortenbach

 

Tessa Kortenbach26 maart 2016: De cirkel rond met Tessa Kortenbach

Dit was de laatste workshop in een reeks van vijf workshops koorregie.

 

Helemaal jezelf de cirkel rond

Tessa zorgt dat de deelnemers meteen gefocust zijn door hen te laten klappen en het nummer Happy van Pharrell Williams te laten zingen.

Tessa neemt ons deze workshop mee met haar presentatietechniek ‘de cirkel rond’ met als doel om jezelf te durven zijn en je verwachtingen los te laten van wie je zou moeten zijn. Als je jezelf durft te zijn kan je pas echt het verhaal overbrengen op je publiek.

 

De presentatietips van Tessa bevatten de volgende zeven stappen:

Wees aanwezig

Wees aandachtig; laat je niet afleiden door de vele gedachtes die door je hoofd gaan. Om ons in het hier en nu te brengen doen we lichamelijke oefeningen, die de deelnemers ook goed toe kunnen passen bij hun eigen koor. Leer ook niet alleen te luisteren, maar vooral ook om te horen. Als je bijvoorbeeld veel oh’s en ah’s moet zingen in een nummer focus je dan op de lead van de andere stempartijen.

 

Beweeg functioneel

Een basispas links-rechts is vaak een niet functionele beweging. Tessa geeft als advies, dat je beter verticaal kunt bewegen, dan horizontaal. Leg de energie in je handen en in je uitdrukking en laat het nummer uit jezelf komen. Zorg voor afwisseling in rust (stilstaan) en beweging. Mensen durven vaak weinig met hun armen te bewegen, terwijl je met je armen heel goed een verhaal kunt vertellen.

 

Doelgericht

Tessa laat ons over het podium lopen. Vervolgens krijgen we de opdracht om heel doelgericht naar bepaalde punten op het podium te lopen. Alle deelnemers ervaren, dat je met een doelgerichte looprichting krachtiger, zelfverzekerder en zonder ‘zwabberarmen’ loopt. Alle deelnemers lopen ook recht door de ruimte in plaats van in cirkels.
Tessa merkt op dat veel mensen op het podium met hun ogen draaien en na iedere zin een ander punt zoeken om zich op te richten. Ze geeft als advies om bepaalde punten in een zaal te pakken om je op te richten en de blik vast te houden; durf te zijn, ook in de stiltes van een nummer.

 

Deel je verhaal

Iedereen mag zijn eigen verhaal vertellen, ook als je met 20 personen je eigen verhaal vertelt. Wat zing je, wat doet het met je? Als je durft te laten zien wat je voelt, dan komt er ook veel terug vanuit het publiek.

 

Durven/doen

Mensen oordelen heel snel over zichzelf en over een ander. Als je denkt ‘oe wat een tamme zaal’ dan zal je onzeker overkomen op het podium. Durf je verhaal te vertellen en er te zijn. Vaak denk je dat een zaal tam is, maar krijg je heel veel complimenten na de voorstelling. Laat zien waar je zo hard voor gewerkt hebt en ga ervoor. Het is belangrijk om te leren loslaten. Laat het publiek jou niet beïnvloeden; neem ze mee in jouw verhaal.

 

Eigenheid

Vergelijk je niet met anderen. Laat kraakjes in je stem er zijn; ze zijn een uiting van je binnenwereld. Achter die kraak zit je authentieke stem. Je raakt het publiek door jezelf te zijn.

 

Versterk je verhaal

Versterk je verhaal door te durven experimenteren, durf te falen en onderzoek je grenzen.

 

Na de lunchpauze zingen we in 2 groepen om beurten het nummer Happy van Pharrell Williams. Terwijl groep 1 zingt kijkt groep 2 toe en andersom. De groep die toekijkt benoemt liefdevol wat ze ziet; iemand die een fantastische uitdrukking heeft, iemand die eruit springt (kan zowel de bedoeling zijn of niet), onzekerheid, eigenheid. Door enkele tips te geven, zoals focus je op één persoon (bijv. de solist) als je geen tekst hebt, maak je bewegingen in verticale richting, doe enkele stappen naar voren, zing alsof je voor een grote groep kleine kinderen staat, zie je de zangers groeien op het podium. Door deze masterclass-opzet leer je zowel door op het podium te staan, als door te kijken naar wat er op het podium gebeurt.

 

Enkele deelnemers hebben eigen muziek meegenomen en zingen het eigen repertoire in kleine groepjes voor de overige deelnemers. We zien dat drie personen in een groepje drie verschillende emoties beleven bij een nummer. Is dat storend? Ze konden hun eigen tekstbeleving heel goed verwoorden en dat klopte met wat ze overbrachten op het publiek. Diversiteit is goed, zolang het maar eigen is. Als je mensen iets oplegt en het voelt niet goed, dan ziet het publiek dat meteen. Tessa geeft ook als tip, dat je je beweging afmaakt. Als je bijvoorbeeld je armen optilt, laat ze dan ook gecontroleerd weer zakken en laat ze niet slap naar beneden vallen.
Tessa laat zien, dat als je mensen naar voren haalt en dichter bij het publiek laat zingen, ze het verhaal veel beter kunnen overbrengen en het ook veel meer binnenkomt bij het publiek. Ben je als koor onzeker? Zet dan enkele passen naar voren en begin dan met zingen; het helpt echt!

 

Met de tips en opmerkingen van deelnemers en Tessa zie je de zangers op het podium groeien en het verhaal steeds beter vertellen aan het publiek. Dat levert kippenvel momenten op bij zowel de zangers als de mensen in het publiek.

 

Marcelle Immerzeel


Ben je benieuwd naar de presentatiemethode ‘de cirkel rond’ van Tessa Kortenbach? Deze tips zijn als Ebook gratis te downloaden via haar website http://tessakortenbach.nl incl. oefeningen, die je met je koor kunt toepassen.

 

 

Delen: