In the spotlight: Popkoor Rebound

 

Popkoor Rebound uit Leidschendam Voorburg bestaat vijf jaar

 

Zij vieren dit op 25 november 2017 door een groot jubileumconcert te geven in het Stadstheater Zoetermeer. Op het visitekaartje van toen stond vermeld: “Voor zingen met kwaliteit en gezelligheid”. We kunnen, met enige trots, toch wel zeggen dat er nu een popkoor staat met een mooie klankkleur waar mensen graag naar luisteren en waar men een band met elkaar heeft.

 

Bijna een jaar lang is door alle leden hard gewerkt om van dit eerste jubileum een feestavond te maken en een avondvullend programma neer te zetten, wat meer is dan “alleen goed zingen”. Oude en nieuwere nummers zijn ingestudeerd en het repertoire beslaat diverse stijlen en periodes uit de muziek en uit de tijd dat Rebound bestaat.

 

Rebound onderscheidt zich van andere koren, doordat relatief veel nummers gezongen worden met een solist. Dat is ook wel eens onderwerp van discussie. Een koor is toch bedoeld om met elkaar te zingen en niet om als achtergrond bij een solist te dienen. Bij popkoor Rebound kun je zien dat dat elkaar echt niet hoeft te bijten. Zingen met onze, overigens uitstekende, solisten is net zo goed erg leuk om te doen en vergt ook weer andere vaardigheden. Die vaardigheden heeft Rebound zich inmiddels aardig eigen gemaakt.

 

Natuurlijk zijn er personen die, voor de invulling van de avond, even extra belicht moeten worden. Zo is daar om te beginnen onze dirigent Bart de Jong. Zonder hem was Rebound in deze vijf jaar nooit zover gekomen. Zijn enthousiasme brengt hij duidelijk over op het koor. Zingen is, door de manier waarop hij bijna tussen neus en lippen door “technische” aanwijzingen geeft, extra plezierig.

Daarnaast is daar de bewegingscommissie. Hoeveel tijd zij hebben gestoken in het bedenken van bewegingen bij de nummers is maar beter niet in cijfers uit te drukken! Vervolgens hebben zij deze bewegingen moeten overbrengen op het hele koor. Daar past alleen maar een diep respect voor, want u kunt zich ongetwijfeld wel een beetje voorstellen hoeveel commentaar er door een groep van ca. 60 man geleverd kan worden. De bewegingscommissie is bijgestaan door Bas Groenenberg. Bas is als docent verbonden aan de Frank Sanders Academie voor Musicaltheater in Amsterdam. Verschillende zaterdagmiddagen is hij met ons bezig geweest om ons o.a. te leren hoe het is om op een groot podium te staan. Op een groot podium moet je n.l. niet alleen staan zingen maar daarop moet je THEATER maken. Deze zaterdagmiddagen waren een groot plezier om aan deel te nemen en wat een verschil met “alleen maar” goed zingen.

 

In september 2017 hebben we drie weekenden opgetreden met nummers die we ook op 25 november gaan gebruiken. Bij elk optreden kregen we veel complimenten, wat het zelfvertrouwen gunstig heeft beïnvloed. Vertrouwen in het gegeven dat we best wel “aardig” kunnen zingen is er dus, maar THEATER maken bleek toch voor veel leden best lastig te zijn. Je moet ook aan zo ongelooflijk veel dingen tegelijk denken en bovenal goed blijven zingen. Extra zaterdagen werden ingelast. Met en zonder de hulp van Bas steeds een drie uur achter elkaar oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

De aparte stemgroepen zochten elkaar daarnaast ook op om eigen partijen weer beter af te stemmen. En aan welke kant van het toneel hangen je kleren en waar moet je daarna dan weer staan? Langzaam maar zeker worden echter de resultaten zichtbaar. Het wordt echt helemaal te gek.

 

Wie benieuwd is geworden naar het resultaat, moet heel snel naar de site van het Stadstheater Zoetermeer voor de laatste kaarten. Een avondvullend programma voor €15, inclusief garderobe en een drankje, waarbij je kunt meegenieten met Popkoor Rebound.

 

Delen: