Vokal Total a cappella competition 2013

 

Internationale a cappella competitie met enorm veel kwaliteit!

 

 

Van 22- 25 juli 2013 vond in de Oostenrijke stad Graz voor de dertiende keer de Vokal Total a cappella plaats, in de prachtige locatie Dom im Berg. Het festival kende een top line-up met een daarbij eveneens topjury: Kim Nazarian (NY Voices), Andres Jalkeus (The Real Group), Matthias Becker (o.a. bekend van de Vocal Pop & Jazz Days) en Bob Stoloff (VS).

 

Het festival begon op maandagavond met een beatboxcompetitie. Hiervoor stonde acht beatboxers klaar om d.m.v. een tweegevecht elkaar de loef af te boxen. Een jury bestaande uit drie bekende beatboxers bepaalde wie of er door mocht. Uiteindelijk bleek Babeli (Duitsland) volgens de jury én het publiek de beste.

 

Albert Hera QuintetOp dinsdagmiddag begon de competitie voor groepen in de categorie Jazz. Hiervoor waren 12 groepen geselecteerd uit maar liefst 9 landen. Opvallend was dat veel groepen nogal afweken van het begrip jazz; van alles kwam voorbij van wereldmuziek tot pop. Het publiek koos een middagwinnaar, die de avondcompetitie mocht openen. Dit werd uit het Italiaanse Albert Hera Quintet. De charismatische frontman (Albert Hera) maakte veel indruk met zijn Bobby McFerrin-achtige riffs en soli. ’s Avonds werd het niveau hoger en was ook de Nederlandse inbreng, The Junction, aan de beurt. Het kwintet dat pas enkele maanden bij elkaar is, liet een uitstekende indruk achter. Prachtige stemmen, mooie samenklank en zeer ingewikkelde arrangementen. Hier was duidelijk heel hard aan gewerkt. Uiteindelijk wisten Jazzation (Hongarije, 1e prijs), The Quintessential FIve (Georgië, 2e prijs) en gezamenlijk 3e prijs Singers (Denemarken) en Les Brünettes (Duitsland) de jury het meest te bekoren: zij behaalden een gouden diploma. Opvallend daarbij was de deelname het Georgische kwintet met een gemiddelde leeftijd van 15(!!) jaar.

The JunctionThe Junction scoorde in deze categorie een zilveren diploma, hetgeen erg goed mag worden genoemd, maar nog mooier was de speciale prijs voor het beste arrangement, dat ging naar het het arrangement van Singing in the rain van de hand van Paul Maaswinkel.

 

Op woensdag was de categorie Pop aan de beurt. Hiervoor bestond nog meer belangstelling. Maar liefst 16 groepen uit 7 landen streden om de gouden, zilveren en bronzen diploma’s. Ook nu begon de competitie al in de middag en koos het publiek de Duitse groep Cash-n-go als middagwinnaar. Zij kregen het publiek op de banken met een reis langs tientallen Eurovisiesongfestivalnummers, voorzien met de nodige humor.

On AirOok in deze competitie ging het niveau ’s avonds nog een paar stappen omhoog. Opvallend was daarbij het gebruik van de techniek; van bekende tot nieuwe snufjes werden uit de kast gehaald om het publiek en de jury te imponeren. De techniek was overigens prima in orde, alles was goed versterkt en ik heb de technici niet kunnen betrappen op fouten of missers. Er waren twee groepen die hun eigen mengtafel bij zich hadden en hun eigen geluidsman. On Air, de winnaars van het festival in het Deense Århus, maakten ook hier de meeste indruk met nummers als Wolf and I en het bekende Get lucky van Daft Punk. Ook de nummers 2 en 3 kwamen uit Duitsland: Medlz en Cash-n-go. The Junction scoorde wederom een mooie zilveren diploma en zette daarmee de traditie voort van The Essence (2012 zilver), Rave en Hifive (2011 2x zilver en 2x brons) en Shiva Knows (2x goud 2008).

 

Op donderdag werd het festival afgesloten met een optreden van alle winnaars: 1e plaats, beste arrangement en publieksprijs. De volle zaal genoot nog een keer van alle kwaliteit die de hele week voorbij was gekomen.

Thuisblijvers konden via een livestream meekijken. Ook nu nog is het volledige festival te zien via Youtube of via een link op de site www.vokal.at . Voor de liefhebbers een must!

 

Ruut te Velthuis

augustus 2013

 

Delen: