Montezuma RUN - foto: Wim LanserEen kijkje in de keuken bij Montezuma

Montezuma: Paul Klooté, Hans Cassa, Robbert van Unnik, Bo Moelker en Tom Schraven

 

Letterlijk, want ik werd (bijzonder hartelijk) ontvangen in de keuken/artiestenfoyer van de Rijswijkse schouwburg. De mannen van Montezuma zaten daar, zoals voorafgaand aan elke andere show, gezellig samen te eten. Iedereen had zijn eigen hapje meegenomen van thuis of van de slager. Het schept een gezellige, huiselijke sfeer.

 

Al etend en pratend kom ik veel te weten over hoe de groep draait, hoe zo'n avond in het theater verloopt en wat er bij komt kijken om elke avond een mooie show neer te zetten. Daarover gesproken; hoe voorkom je dat het saai wordt om avond aan avond in principe hetzelfde te moeten doen op een podium? “Expres je tekst vergeten, dat houdt de rest scherp!” wordt er meteen door Bo geroepen. En er volgen voorbeelden van wat er wanneer fout ging. Soms is de schuldige het allang weer vergeten, of hij had gehoopt dat de rest het niet had opgemerkt. Maar helaas, men is blijkbaar heel scherp en luistert goed naar wat de anderen doen. Een verkeerd woordje wordt dan snel gehoord.

 

Nee, er worden geen grote veranderingen aangebracht in het programma terwijl de show loopt. Deze show, RUN, spelen/zingen ze een beperkt aantal maanden, dat is te overzien. “Bovendien is de show zó leuk om te doen dat we niet hoeven te vrezen dat het saai wordt”, aldus Hans.

Wel wordt elke avond de soundcheck gebruikt om weer wat puntjes op de i te zetten. Bijvoorbeeld, een akkoord dat de voorgaande avond net niet helemaal lekker klonk wordt even op scherp gezet, de geluidsman probeert een extra effect uit, een bepaalde klank wordt aangepast om een mooiere sound te krijgen, etc.

 

Montezuma RUN - foto: Wim LanserVooral het kijkje in de keuken van de soundcheck was heel bijzonder. Het is duidelijk dat “RUN” een inmiddels beproefd recept heeft, maar dat er in de uitvoering nog altijd aan de details wordt gewerkt. Er heerst een goede sfeer op het podium en er wordt gezamenlijk en professioneel gewerkt aan het oplossen van problemen of aan het mooier maken en/of perfectioneren van bepaalde passages.

Zit er eigenlijk een thema in de show? “Nee, niet echt. We zijn destijds waarschijnlijk wel met een thema begonnen bij het zoeken naar nummers, maar de nummers waarvoor gekozen werd hadden uiteindelijk niet veel meer met elkaar te maken”. Maar daar zit Montezuma niet mee, het is een heerlijke show om te doen met nummers en arrangementen die lekker zijn om te zingen.

 

Wanneer de mannen het podium oplopen voor de soundcheck staat het decor al klaar en is ook het licht al ingehangen. “Moeten jullie zelf nog veel doen, voorafgaand aan zo'n show?”, vraag ik. Dat blijkt heel erg mee te vallen. Om een uur of 6 's avonds zijn de zangers bij het theater en dan is het meeste werk al gedaan. “Wij kunnen heel luxe laat arriveren. Vaak zijn wij de laatsten die aankomen en de eersten die weer weggaan. De techniek is dan vaak nog bezig met opruimen”.

Na het eten en tussen de soundcheck en het optreden door komen de iPads tevoorschijn en wordt er in een mooie race-app fanatiek tegen elkaar gespeeld. Een beetje gezonde competitie achter de schermen om vervolgens gezamenlijk een mooie voorstelling voor het enthousiaste publiek te verzorgen.

 

Montezuma RUN - foto: Wim LanserLater die avond was het genieten in de zaal en natuurlijk luisterde ik extra scherp naar de punten die in de soundcheck nagelopen zijn. Zijn de akkoorden zuiver? Werkt het nieuw uitgeprobeerde effect? Heeft de klankverandering geholpen? Ik vond van wel!

 

Annemarie Homan

November 2013

 

 

 

 

 

Rijswijkse Schouwburg - foto: Annemarie HomanRUN loopt nog tot het eind van 2013. Kijk hier voor de speeldata! 

Check ook het nieuwste project van Montezuma: Montezuma in the box (Turning Tables) 

 

Delen: