In the spotlight: Foursome

 

Nuchtere Noord-Hollandse folk met een gevoelige snaar

FoursomeGraag zetten wij onszelf even in deze spotlight. Wij zijn Foursome, een vrolijk viertal, dat al bijna vijftien jaar samen zingt, speelt en componeert. Onze sound is gestoeld op Keltische folk met vooral Ierse en Schotse ballades. In ons repertoire met ook veel eigen werk leggen we graag verbindingen tussen de Keltische wereld en het gebied van onze eigen herkomst, Noord-Holland boven het Noordzeekanaal.

 

Goed inzingen

Meerstemmige zang en instrumenten, als fluit, mandoline, viool, bodhran, accordeon, piano en gitaar, bepalen de kleur van ons repertoire. We repeteren eens in de twee weken twee uur in de muziekschool van Heiloo. Even goed inzingen en dan lekker los gaan op een setlist voor een concert of op ons nieuwe materiaal. Materiaal dat veelal ontstaat door intensieve mailverkeer van tekstenflarden en soundbites in de tussenliggende dagen. De composities, de instrumentale arrangementen en de meerstemmigheid vormen vaak een boeiende zoektocht, waarbij we in een open proces het materiaal én elkaar kritisch, maar ook met veel humor op de korrel nemen. Het resultaat is te horen op onze cd ‘Ik Zing Liever Niet’, die we in 2010 uitbrachten.

 

Monniken

Met als inspiratiebron het Keltische songbook leggen we bij het schrijven van onze eigen liedjes ook graag verbanden met het prachtige Noord-Holland waarin we wonen. Een mooi voorbeeld is ons Nederlandstalig lied over de monniken van de abdij van Egmond. De monniken van Adelbert, die al in de achtste eeuw van Ierland, via Engeland de Noordzee overstaken en naar Noord-Holland kwamen gevaren. Gedurende vele eeuwen werkten zij aan de ontginning van het woeste veengebied, dat Noord-Holland boven het Noordzeekanaal ooit was. Naast historische thema’s gaan we ook het leven van alledag niet uit de weg. Met gevoelige, maar ook uitbundige liedjes over vreugde en verdriet bezingen we ons leven.

 

Ademhalen

Deze maand ronden we onze mini-tour Hier is thuis  af, waarbij we in prachtige monumentale kerkjes in Noord-Holland te horen en te zien zijn. ‘Hier is thuis, tussen zee en IJsselmeer, waar de wind altijd waait’. Op zondagmiddag 13 april om 15:00 uur  treden we op in de Doopsgezinde kerk aan de Koningsweg in Alkmaar. Voor ons, Marian van Dam, Kees Kraakman, Berna van Rijswijk en Timon Ytsma, is muziek maken ons lust en ons leven. En zingen is daarbij gewoon een prettige manier van ademhalen! Kom ook eens naar een van onze concerten en maak het mee!.

 

Kijk voor meer informatie over onze groep op onze website: www.foursomemusic.nl en volg ons op twitter: @Foursomemusic.

 

Delen: