The Amsterdam Vocals - Level up!

 

Gehoord en gezien: The Amsterdam Vocals, Level up!, zondag 22 juni 2014, Westerliefde Amsterdam

 

Enkele seconden nadat ik een filmpje van het concert Level up! van The Amsterdam Vocals via Facebook  publiceerde, ontving ik uit Italië (van Annemarie Homan, de kennelijk steeds aanspeelbare webredacteur van Balknet) de uitnodiging een recensie over het concert te schrijven. Dat gaat wel heel erg snel! Maar ja, waarom ook eigenlijk niet? 


The Amsterdam Vocals kwamen in november 2013 voor het eerst uit in de BALK TOPklasse en behaalden meteen de 4e plaats. Dirigent David de Geus werkt vanuit een duidelijke visie. Citaat op de website (David): “Ik hou van muziek waar je kippenvel van krijgt. Waar naast muzikaliteit en techniek ook emotie en passie in zit, dan pas komt muziek écht aan!” 

Omdat ik beschikte over alle videobeelden kon ik het concert met de koptelefoon op terugzien. En met terugwerkende kracht werd mijn mening bevestigd dat met de typering van David de Geus geen woord teveel is gezegd.

 

Het concert van zondagmorgen 22 juni begint, de spotlights flitsen aan en een krachtig, zuiver en helder geluid vult alle hoeken van de fraaie concertzaal De Westerliefde: “Some nights I stay up cashing in my bad luck” (Some nights van Fun, arr. Jonathan Sparks). TAV heeft in één song de toon gezet: dit koor gaat er zonder enige reserve voor!

Het concert ademde een zeer persoonlijke sfeer van mensen die als individu zeer herkenbaar zijn en als koor een gezamenlijkheid vormen die je raakt. David de Geus leidde het koor op onnadrukkelijke en inspirerende wijze, de koorleden stonden zelfbewust in hun ‘eigen’ kleding te zingen en lieten zich in de choregrafie van regisseur Roeland Mulier zonder gêne zien.

 

De geweldige akoestiek van de fraai verbouwde locatie van de Westergasfabriek leende zich uitstekend voor de diversiteit in klank van het concert, dat geheel a cappella en zonder versterking werd uitgevoerd. De koorklank behield tijdens het concert de prachtige balans van de stemmen, zowel in de powergedeeltes als in de subtiele passages.

 

Het publiek in de pauzeEr werden 18 nummers gezongen, waarvan ik er een aantal speciaal wil noemen. Het tweede nummer was Somebody that I used to know (Gotye) in het arrangement van Pentatonix, waarbij je niet naar dit illustere Amerikaanse kwintet hoefde te verlangen: een fraai gezongen nummer en perfect swingend dankzij de sterke baspartij, rustgevend stabiel achterop de beat gezongen.

Een diepe indruk maakte The show must go on (Queen, arr. J. Sykulski) door de dramatiek van het nummer, prachtig vertolkt door twee uitstekende solistes en versterkt door een beeldende choreografie. En de sopranen... werkelijk schitterend met hun steeds hoger stijgende ijle klank. Drama, emotie, kippenvel, het was er allemaal!

 

Hide and seek (Imogen Heap, arr. Megan Gleckler) was fraai door de mooie en ongewone akkoorden (hoewel ik meende enkele foutjes in de uitvoering te horen, nu moet ik voorzichtig worden). Tenslotte vond ik het nummer Human (The Killers/Silje Nergaard, arr. David de Geus) dat ook tijdens het BALK TOPfestival in Rotterdam werd gezongen een van de hoogtepunten.

Een leuke bijzonderheid in het concert was het onderdeel ‘Jukebox’, waarbij het publiek door middel van stembiljetten een keuze kon maken uit twee nummers. Wel jammer was dat de meerderheid dan een keuze kan maken die niet jouw voorkeur heeft. Ik ben nu nog steeds benieuwd naar hoe The Amsterdam Vocals Butterfly van Rajaton zouden uitvoeren.

 

The Amsterdam Vocals is een energiek en uitgebalanceerd koor, met een groot aantal goede solisten en een perfecte bezetting van de stempartijen. In vergelijking met hun al uitstekende optreden op het BALK TOPfestival, is het koor naar mijn mening verder gegroeid, met name in de subtiliteit. Als ik de titel “Level up!” van het concert in verband breng met de andere Nederlandse topkoren, dan vind ik dat The Amsterdam Vocals het niveauverschil met de koren boven zich in de ranglijst aan het slechten is.

Het wordt druk aan de top! Wat een weelde!

 

Koen Faber

 

Een aantal nummers van het concert is te bekijken en beluisteren op het Youtube-kanaal A Capella Holten

 

Delen: