In the spotlight: Roezemoes

 

Haags Kinderkoor Roezemoes bestaat 100 jaar

RoezemoesHet Haagse kinderkoor Roezemoes viert dit jaar zijn 100e verjaardag. Roezemoes is het oudste kinderkoor van Nederland en een eeuwfeest is iets om te vieren. Daarom heeft Roezemoes op 12 juli 2014 een spetterend feestconcert gegeven in de Haagse Koninklijke Schouwburg, samen met de andere koren van popkorenvereniging Vokaal Totaal.

 

Roezemoes werd opgericht in 1913 als jeugdafdeling van het socialistische koor ‘De stem des Volks’. Het kinderkoor kreeg de naam ’De kleine stem’. Na de oorlog, in de jaren vijftig, maakte het koor uitstapjes naar buurlanden als Duitsland en België. Het repertoire werd wat minder socialistisch. In de jaren zestig verdween het oude, rode repertoire vrijwel helemaal. Het koor groeide als kool en werd later opgesplitst in verschillende koren voor verschillende leeftijdsgroepen. In 1991 kreeg het koor voor de jongste kinderen de naam Roezemoes.

 

De krasse honderdjarige telt op dit moment 20 leden in de leeftijd van 7 tot 13 jaar. Met dirigente Merel van Geest studeren de kinderen vrolijke, mooie, grappige en soms emotionele liedjes in. Deze zijn meestal in het Nederlands, maar soms ook in het Engels. Uiteraard wordt er gekeken naar hoe alles op het podium gebracht moet worden en komt er ook een beetje choreografie bij kijken. Er wordt elke maandagavond gerepeteerd, de jongste kinderen beginnen vroeg, zingen later een half uurtje met de wat grotere kinderen mee en gaan dan weer naar huis, waarna de rest nog even doorgaat. De optredens zijn natuurlijk het leukst, Roezemoes treedt een aantal keer per jaar op in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen of op scholen en dit jaar ook in de Efteling (►video)

 

Samen met de twee volwassenenkoren van Vokaal Totaal doet Roezemoes ook mee aan speciale studiedagen die voor de koren worden georganiseerd, aan het eind komt het dan ook tot een gezamenlijk optreden en heeft iedereen weer veel plezier gehad en veel geleerd.

Meer weten over Roezemoes?

Kijk op de website van Vokaal totaal ►

 

Delen: